Święcenie pokarmów

Święcenie pokarmów

Na ziemiach polskich od wieków święcono pokarmy. Kiedyś jednak nie udawano się z koszyczkami do kościołów, ale kapłani jeździli po wsiach i błogosławili jedzenie. Na wsiach rozstawiono stoły, nakrywano je białymi obrusami i układano na nich jedzenie. Księża błogosławili jadło, by zapewnić dostatek i pomyślność ludności na cały kolejny rok.

Podania o tym, jak na Wielkanoc błogosławiono baranka, jajka, masła znajdują się w dokumentach już z XVII wieku. Z biegiem czasu zwyczaj ten ewoluował i w XIX wieku w Wielką Sobotę katolicy zaczęli chodzić do świątyń z koszami pełnymi jedzenia. Nie były to małe, symboliczne koszyczki, jakie znamy dzisiaj. Raczej duże wiklinowe kosze wypełnione różnymi przysmakami.

Błogosławieństwo pokarmów odbędzie się w następującym porządku:

Łowce – kościół: g. 900,1O30 i 1200.

Łowce – szkoła: g. 930;

Łowce – świetlica: g. 945;

Łowce – od strony Chłopic: g.lO00;

Zamiechów – świetlica:: g. 1030;

Lutków – świetlica: g.1100