Wigilia Świąt Bożego Narodzenia

Wigilia Świąt Bożego Narodzenia

Większość wigilijnych potraw przygotowuje się tylko raz w roku, właśnie z okazji Wigilii Bożego Narodzenia. Ile, wedle tradycji, powinno być wigilijnych dań, a także jakie nietypowe, trochę zapomniane przepisy można przygotować?

Przyjmuje się, że podczas wieczerzy wigilijnej na stole powinno znaleźć się 12 potraw. Taki zwyczaj istniał także w dawnych latach, ale oczywiście jedynie w bogatszych domach. Większość Polaków mogła o takiej różnorodności tylko pomarzyć. Tak czy inaczej na wieczerzę wigilijną zawsze starano się przygotować coś wyjątkowego.

Zwyczaj przygotowywania 12 potraw wigilijnych wiąże się z Dwunastoma Apostołami lub, jak czasem się wskazuje, z liczbą miesięcy w roku. Istnieje przesąd, że spróbowanie wszystkich 12 potraw w czasie wigilijnej kolacji przyniesie pomyślność na cały kolejny rok.

Nie ma jednego, uniwersalnego wigilijnego menu. W każdym domu kolację tę przygotowuje się nieco inaczej, w zależności od upodobań domowników. Niemniej jest kilka elementów, które na stole pojawiają się zawsze. Są to: ryba, kiszona kapusta oraz dary natury, takie jak grzyby, mak i suszone owoce. Od dawna przyjęło się, że w czasie Wigilii nie podaje się potraw mięsnych.

Potrawy wigilijne

Jakie zupy przygotowuje się na Wigilię? Najczęściej jest to: barszcz czerwony z uszkami i zupa grzybowa. W niektórych domach przygotowuje się zupę owocową z makaronem.

Na drugie danie podaje się przede wszystkim karpia. Karp może być smażony, w cieście lub podawany w galarecie. Na stole mogą pojawić się takie inne ryby, zależnie od upodobań. Oprócz ryby, podajemy także kapustę z grochem (lub fasolą), pierogi z kapustą i grzybami, śledzie w śmietanie, oleju (lub inne).

Ze słodkich potraw na Wigilie przygotowuje się m.in.: kluski z makiem, makiełki, kutię, makowiec, keks i pierniki. Prócz wyżej wymienionych potraw i ciast tradycyjne wypieki to także sernik i ciasto drożdżowe. Do picia podaje się kompot z suszonych owoców.

Współcześnie, wraz z dostępnością innych, nowych produktów, na stołach wigilijnych pojawiają się czasem także inne rodzaje potraw. Jest to na przykład podawany na różny sposób łosoś, rolada szpinakowa z łososiem, różne rodzaje sałatki, a nawet sushi.

Menu wigilijne

Tradycyjna, wigilijna kolacja? Podpowiadamy, jak może wyglądać wigilijne menu złożone z 12 potraw. Oto one:

  1. Barszcz czerwony z uszkami / Zupa grzybowa
    2. Smażony karp
    3. Kapusta z grochem
    4. Pierogi z kapustą i grzybami
    5. Śledzie w śmietanie
    6. Sałatka śledziowa
    7. Ryba w galarecie
    8. Kluski z makiem (makiełki)
    9. Makowiec
    10. Pierniki
    11. Chleb
    12. Kompot z suszonych owoców (suszu)